Geschiedenis

Ontstaan

Evangeliegemeente De Deur is een samenwerkingsverband van kerken wereldwijd, de CFM-gemeenten. De eerste kerk hiervan ontstond begin jaren '70 in Amerika, ten tijde van de 'Jesus People'-beweging, een sterke opleving van het geloof in Jezus Christus. Veel jonge mensen uit de hippiebeweging kwamen toen tot geloof. In Prescott, een klein bergstadje in Arizona - VS, nam pastor Wayman Mitchell in 1970 daar een kerk over.

Vóór die tijd was deze kerk van 35 mensen door veel problemen heen gegaan, maar Mitchell vond hier mensen die zich open stelden en naar mensen wilden uitreiken. Vanuit die kerk zijn in de loop van de jaren vele echtparen uitgestuurd naar andere steden en landen, om mensen het goede nieuws van Jezus Christus te verkondigen.

In 1979 kwam pastor Mitchell in contact met een kleine bijbelstudiegroep in Steenwijk, Nederland. Met ondersteuning van de kerk in Prescott werd Evangeliegemeente De Deur opgericht, eerst in Steenwijk, later zijn ze verhuisd naar Zwolle. Vanuit Zwolle zijn nieuwe kerken gesticht, die op hun beurt ook weer nieuwe echtparen uitzenden.

Zo is vanuit de kerk in Zwolle in 2001 een nieuwe kerk gesticht in Alphen aan den Rijn. De Alphen-kerk heeft op zijn beurt in 2012, in samenwerking met de Zwolle kerk, een echtpaar uitgestuurd naar Grand Bassan in Ivoorkust en in 2021 een echtpaar naar Gouda.

Inmiddels zijn er in Nederland zo'n 60 kerken. Vanuit De Deur Nederland zijn er ook zo’n 30 kerken geplant in het buitenland, onder meer in: Aruba, Bonaire, China, Curaçao, India, Peru, Portugal, Rwanda, Sint-Maarten, Slowakije, Zuid-Afrika, Suriname en Tsjechië, Indonesië, Frans-Guyana.

Internationaal valt De Deur Nederland onder de Christian Fellowship Ministries met wereldwijd meer dan 3.600 kerken in meer dan 130 landen.